Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPoziv na pravdu: Civilne žrtve rata u Sarajevu traže odgovornost

Poziv na pravdu: Civilne žrtve rata u Sarajevu traže odgovornost

Insistiranje na pravdi za stradale civile

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, istakla je ozbiljan problem nevladavine pravde. Prema njenim riječima, stradanje civila ostalo je nedovoljno kažnjeno. Bez presuda Haškog tribunala, nijedna osoba ne bi bila osuđena za opsadu Sarajeva.

Poziv pravosudnim institucijama

Karović je naglasila da Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine ne rade dovoljno kada je u pitanju pravda. “Boli, to je najveća bol, to su najveće patnje”, istakla je, naglašavajući potrebu za procesuiranjem odgovornih za stradanje Sarajlija.

Stravični događaji iz augusta 1992.

U eksploziji granate 30. augusta 1992. godine, život su izgubili: Rifet Bahtić, Jasmina Duraković, Jasmin Đozo, Muniba Ganija, Nermin Gušić, Zoran Kafedžić, Sadrija Krasnići, Adnan Lingo, Nadežda Puljić, Daniel Turkalj i Edin Uzunović. Osim njih, više od 50 građana je povrijeđeno tokom ovog stravičnog incidenta.

Napadi na civile tokom opsade

Prema presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, sarajevski civili su napadani snajperskim i artiljerijskim projektima. Napadi su se događali dok su radili u vrtovima, na pijacama, ili se kretali po gradu.

Karović poziva sve odgovorne da se osude i zaustave patnje preživjelih civila, ističući da pravda mora konačno biti zadovoljena.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -