Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPrva zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Litvaniji

Prva zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Litvaniji

Historijska posjeta Vilniusu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, započeo je prvu zvaničnu posjetu Litvaniji. Ovaj posjet označava značajan trenutak u odnosima između BiH i Litvanije, koji su uspostavljeni 1992. godine.

Razgovori o jačanju saradnje

Tijekom susreta u Vilniusu, Bećirović je razgovarao s predsjednikom Litvanije, Gitanasom Nausėdom. Konstatovano je da ovaj sastanak može unaprijediti suradnju između dviju država na obostranu korist.

Dvosmjerna komunikacija i ekonomska saradnja

Predsjedavajući i litvanski predsjednik istakli su važnost uspostavljanja dvosmjerne komunikacije te jačanja odnosa u vanjskoj politici, sigurnosti i ekonomiji. Obje strane su se složile da postoji potencijal za produbljivanje bilateralnih odnosa.

Podrška Litvanije Bosni i Hercegovini

Bećirović je zahvalio Litvaniji na podršci koju pruža kao članica EU i NATO-a, posebno u kontekstu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Naglasio je zajednički interes sigurnosti i stabilnosti.

Iskustvo Litvanije kao prednost za BiH

Predsjedavajući je izrazio spremnost za jačanje odnosa s Litvanijom. Njihovo bogato iskustvo u predpristupnim procesima u EU i NATO-u može poslužiti kao model za BiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -