Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIznadprosječno topla jesen u Bosni i Hercegovini: Prognoze za 2024. godinu

Iznadprosječno topla jesen u Bosni i Hercegovini: Prognoze za 2024. godinu

Temperaturni trendovi tokom jeseni

Nastavlja se razdoblje iznadprosječno toplog vremena u Bosni i Hercegovini, javljaju meteorolozi. Federalni hidrometeorološki zavod navodi da se od 1. septembra do 30. novembra očekuju više srednje temperature zraka u odnosu na period 1981-2010. godine.

Očekivane temperature po mjesecima

Prema dugoročnim prognozama, srednja temperatura u septembru trebala bi biti viša do 1,5 stepeni. Tokom oktobra, očekuje se porast temperature od oko jedan stepen. U novembru su predviđena nešto toplija okruženja, posebno na sjeveru zemlje.

Vjerovatnost ishoda prognoze

Vjerovatnost da će prognoza temperature biti ostvarena kreće se između 60 i 70 posto. Iako se očekuje toplija jesen, moguća su i razdoblja sa nižim temperaturama, posebno pred kraj jeseni kada se očekuje mraz u centralnim područjima.

Broj toplih dana i padavine

Očekuje se da će tokom jeseni 2024. imati više od 13 toplih dana. U južnoj Hercegovini prognozira se više od 27 toplih dana. Ukupne padavine trebale bi biti manje od prosječne sume, a ženeći padavina najviše se očekuje od kraja oktobra do početka novembra.

Sažetak meteorološke situacije

Iako se najavljuje iznadprosječno topla jesen, predviđena su i manja odstupanja u pogledu padavina. Ova sezonska prognoza pruža potrebne informacije za građane i poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -