Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHDubravko Lovrenović: Istaknuta ličnost bosanskohercegovačke historije

Dubravko Lovrenović: Istaknuta ličnost bosanskohercegovačke historije

Rođenje i obrazovanje

Na današnji dan 1956. godine u Jajcu je rođen Dubravko Lovrenović, cijenjeni bosanskohercegovački historičar. Lovrenović je bio redovni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za historiju.

Politička i akademska karijera

U periodu od 2001. do 2003. godine, Lovrenović je obnašao dužnost zamjenika ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Federacije BiH. Također je bio voditelj Centra za istraživanje historije pri Međunarodnom forumu “Bosna”.

Naučni doprinos

Tokom svoje karijere, Lovrenović je objavio sedam knjiga i više od šezdeset stručnih radova. Njegova doktorska disertacija rezultirala je monografijom “Na klizištu povijesti”. Kroz svoj rad, posebno se posvetio istraživanju srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka.

UNESCO i stećci

Dubravko Lovrenović je igrao ključnu ulogu u projektu uvrštavanja stećaka na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Njegova monografija “Stećci – bosansko i humsko mramorje srednjeg vijeka” doživjela je više izdanja.

Zaključak

Dubravko Lovrenović ostaje značajna ličnost u istraživačkoj zajednici. Njegov doprinos historiji Bosne i Hercegovine će se pamtiti i nakon njegovog odlaska.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -