Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSpor oko Akreditacije Američkog Sjeverozapad Univerziteta u Fokusu

Spor oko Akreditacije Američkog Sjeverozapad Univerziteta u Fokusu

Vraćanje predmeta na ponovni postupak

Upravni spor koji je pokrenuo Američki Sjeverozapad Univerzitet za zdravstvene nauke i tehnologije kod Kantonalnog suda, dobio je nove dimenzije. Odluka ministarstva obrazovanja o oduzimanju dozvole za rad vraćena je na ponovno rješavanje.

Izjava ministrice Alikadić-Herić

Ministrica obrazovanja, Elvira Alikadić-Herić, izjavila je da je resorno ministarstvo donijelo isto rješenje uz dodatna obrazloženja. Naglasila je da univerzitet nije otklonio nedostatke u zadanom roku.

Daljnji Koraci i Akreditacija

Ministrica ističe da se čeka konačna odluka suda. Ako sud donese odluku poput prethodne, Ministarstvo će zatražiti akreditaciju univerziteta. U tom slučaju, bit će formirane komisije stručnjaka za provjeru ispunjavanja uvjeta.

Istraga i Kontroverze

Američki Sjeverozapad Univerzitet smatra se pravnim nasljednikom Internacionalnog univerziteta u Goraždu. Ovaj univerzitet je pod istragom zbog nezakonitog izdavanja diploma. Od osnivanja 2014. godine, izlazi na vidjelo niz afera, uključujući međunarodni skandal sa diplomama.

Međunarodna Istraga

Istraga ne obuhvata samo tužilaštvo Bosne i Hercegovine, već i italijansko pravosuđe. Ova situacija dodatno komplicira već ionako težak položaj univerziteta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -