Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTurizam i Ruralni Razvoj: Potencijal Gradačca na Panelu 51. Sajma Šljive

Turizam i Ruralni Razvoj: Potencijal Gradačca na Panelu 51. Sajma Šljive

Panel diskusija o turističkom razvoju

U okviru 51. Sajma šljive u Gradačcu, održana je panel diskusija na temu “Turizam i ruralni razvoj: Potencijal razvoja Gradačca”. Ovu značajnu manifestaciju je organizirao USAID.

Izazovi turizma u Tuzlanskom kantonu

Pomoćnica ministra za trgovinu i turizam Tuzlanskog kantona, Dželmina Huremović, govorila je o izazovima s kojima se suočava turistička industrija. Naglasila je problem nedostatka razvijenih poslovnih ideja u turizmu.

Razlozi za spor razvoj turizma

„Naš kraj tradicionalno nije turistički orijentiran. Stanovništvo se još uvijek ne prepoznaje u toj privrednoj djelatnosti“, izjavila je Huremović. Također, istakla je neusklađenu zakonsku regulativu koja sputava razvoj.

Potencijali za budućnost

Huremović je napomenula da su podijeljene nadležnosti, loša infrastruktura i nedostatak finansijskih sredstava dodatni problemi. Ipak, vjeruje da se ti izazovi mogu prevazići boljom saradnjom vlasti.

Strategija razvoja turizma

Prema njenim riječima, Tuzlanski kanton je poznat po svom industrijskom potencijalu, ali nedovoljno koristi prirodne ljepote i kulturno-istorijsko naslijeđe. Nedavno usvojena Strategija razvoja turizma jasno definiše potencijal seoskog i ruralnog turizma.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -