Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUsvajanje novog Zakona o katastru: Kvalitetnija regulativa u Federaciji BiH

Usvajanje novog Zakona o katastru: Kvalitetnija regulativa u Federaciji BiH

Uvod u novi Nacrt zakona

Vlada Federacije BiH je usvojila Nacrt zakona o katastru na prijedlog Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Ovaj nacrt je već u parlamentarnoj proceduri, a njegov cilj je unapređenje geodetskih poslova i zemljišnih knjiga.

Hitna potreba za modernizacijom

U ministarskim krugovima postoji hitna potreba za usvajanjem zakona koji će objediniti tehničke podatke o katastarskim česticama i nositeljima prava. Ovaj proces uključuje preuzimanje podataka iz zemljišne knjige, čime se omogućava veća transparentnost i efikasnost.

Kreiranje modernog okvira

Donošenjem ovog zakona, uz postojeće zakone o stvarnim pravima i zemljišnim knjigama, očekuje se izgradnja kvalitetnog okvira za zemljišnu administraciju. Ovaj okvir bi trebao biti usklađen s evropskim standardima.

Tehnološka unapređenja

Predloženi Nacrt zakona planira usklađivanje katastarskog premjera s novim tehnološkim rješenjima poput GIS i GPS. Ove promjene su u skladu s globalnim trendovima u oblasti katastra.

Osnovna razlika u odnosu na postojeći sistem

Jedna od ključnih promjena je ta da se svrha katastra seli s poreznog tipa na osiguranje tačnih i ažurnih granica vlasništva. Ovo povećava sigurnost vlasničkih prava i drugih stvarnih prava.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -