Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOptužnica protiv Grahića, Omerovića i Đulića zbog izborne prevare

Optužnica protiv Grahića, Omerovića i Đulića zbog izborne prevare

Optuženi za izbornu prevaru

Optužnica je podignuta protiv tri osobe u vezi s optužbama za izbornu prevaru na Općim izborima. Grahić, kao predsjednik biračkog odbora, te Omerović i Đulić, kao članovi, terete se za dodavanje potpisa i glasova. Njihova svrha bila je falsificiranje rezultata kako bi nekome od kandidata prikazali bolji ishod.

Kako su falsifikovali rezultate

Prema anonimnoj optužnici, optuženi su dodavali potpise i time povećavali broj izdatih glasačkih listića. Znao je da osobe čiji su potpisi korišteni nisu izašle na izbore i nisu glasale. Time su svjesno krivotvorili izborni rezultat za određene kandidate.

Kriminalni činovi i sankcije

Omerović, Grahić i Đulić su navodno izmijenili obrasce za zbirne rezultate. Upisali su veći broj glasova za institucije kao što su Narodna skupština Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. Ove radnje predstavljaju ozbiljan oblik izborne prevare i mogu dovesti do strogih sankcija.

Zaključak

Optužnica protiv Grahića, Omerovića i Đulića ukazuje na ozbiljnost situacije u vezi sa integritetom izbora. Ova afera dodatno naglašava potrebu za transparentnošću i poštovanjem pravila tokom izbornog procesa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -