Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBiH i Plan rasta EU: Gdje je izgubljenih 70 miliona?

BiH i Plan rasta EU: Gdje je izgubljenih 70 miliona?

Visoki iznosi i politička neizvjesnost

U posljednje vrijeme, Bosna i Hercegovina se suočila sa gubicima od 70 miliona eura, koji su dio ukupne milijarde eura predviđene u Planu rasta Evropske unije. Ova situacija nije fascinantna samo zbog novca, već i zbog političkih previranja koja dodatno kompliciraju pregovore.

Politička scena se budi

Kako se ljeto bliži kraju, političari se vraćaju svojim dužnostima. Očekuje se da će pitanje izgubljenog novca postati centralna tema u političkim raspravama. Visoki zvaničnici, kao što su ministar komunikacija i saobraćaja, Edin Forto, i predsjednik HDZ-a, Dragan Čović, već su izrazili svoje stavove o ovoj temi.

Mit o rokovima

Jedan od najzabavnijih mitova koji se pojavljuje jeste onaj o rokovima za dobijanje novca iz Plana rasta. Iako su političari spominjali različite datume, izvori bliski Evropskoj uniji potvrđuju da nikakav specifičan rok nije postavljen. Glavni rok vezan za ovaj program je 2027. godina, kada se očekuje dovršetak svih obaveza.

Izazovi pred BiH

BiH će, ukoliko ispuni uslove do 2027. godine, dobiti ukupno milijardu eura. Veoma je važno da se pravovremeno razumiju ovih nekoliko ključnih informacija, kako bi se izbjegli daljnji politički skandali i obmane u vezi sa ovim novcem.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -