Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFederalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH traže smještaj

Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH traže smještaj

Pronaći prostor za posebne odjele

Prema Informaciji o aktivnostima za smještaj posebnih odjela Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH, prepoznata je zgrada hotela “Walter”. Ova zgrada, nekada poznata kao “Emiran”, pod privremenom je kontrolom Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom od 2017. godine.

Historija hotela “Walter”

Razlog privremene kontrole je krivični proces protiv bivšeg vlasnika hotela, Emira Šarića. On je 2019. godine osuđen na 13 godina zatvora zbog organiziranog kriminala, porezne utaje i pranja novca.

Adaptacija prostora i pravni status

U izvještaju, koji će biti predstavljen na sjednici Vlade FBiH, navedeno je da bi bila potrebna adaptacija hotela za novu namjenu. Također, rješavanje pravnog statusa ovog objekta zahtijeva dodatno vrijeme.

Radna grupa i rokovi

Radna grupa zadužena za smještaj posebnih odjela formirana je u septembru 2022. godine. Na sastanku održanom u julu ove godine, odlučeno je da se potraži privremeno rješenje do decembra 2024. godine.

Budućnost i trajno rješenje

Potraga za trajnim rješenjem nastaviće se kako bi se osigurali adekvatni prostori za rad Federalnog tužilaštva i Vrhovnog suda FBiH.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -