Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHInspekcija otkrila nepravilnosti u kontroli higijene sladoleda i opreme

Inspekcija otkrila nepravilnosti u kontroli higijene sladoleda i opreme

Provedba službene kontrole

U sklopu službene kontrole, provedena je analiza higijene procesa rada u proizvodnji sladoleda. Kontrola je uključivala analizu briseva površina, opreme i pribora, kao i mikrobiološku ispravnost sladoleda. Ova akcija sprovedena je u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Rezultati analize briseva i sladoleda

Ukupno je uzeto 113 briseva sa različitih površina i opreme, kao i 63 uzorka sladoleda. Nažalost, rezultati su pokazali da 19 briseva nije odgovaralo mikrobiološkim kriterijima. Ovi brisevi su sadržavali aerobno mezofilne bakterije iznad dopuštenih granica.

Kod uzoraka sladoleda, od 63 uzorka, tri su pokazala prisustvo mikroorganizama iznad graničnih vrijednosti. Ovo ukazuje na ozbiljne probleme u procesu proizvodnje i rukovanja sladoledom.

Reakcija inspekcije

Prisutnost mikroorganizama u namirnicama često je rezultat nedostatne higijene tokom proizvodnje, čuvanja ili rukovanja. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori za hranu su donijeli ukupno 21 rješenje o otklanjanju nedostataka i provođenju korektivnih mjera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -