Inspekcijski nadzori ugostiteljskih objekata
Inspektori za hranu iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP) nedavno su izvršili inspekcijske nadzore u 24 ugostiteljska objekta koja proizvode i prodaju sladoled.
Higijenske kontrole i mikrobiološka ispitivanja
Tokom kontrole provjeravani su higijenski uslovi rada. U saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uzeti su brisevi površina, opreme i pribora, kao i uzorci sladoleda.
Rezultati inspekcije
Ukupno su uzeta 113 brisa i 63 uzorka sladoleda. Rezultati su pokazali da 19 briseva ne ispunjava odredbe Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Tri uzorka sladoleda takođe su bila neispravna.
Posljedice za ugostitelje
Utvrđeni mikroorganizmi često su indikator loše higijene tokom proizvodnje i rukovanja hranom. Inspektori su izdali 21 rješenje o otklanjanju nedostataka i provođenju korektivnih mjera.
Zaključak
Ovi izvještaji dodatno naglašavaju važnost održavanja higijenskih standarda u ugostiteljstvu. Kvalitet hrane je od ključnog značaja za zdravlje potrošača.