Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIstraživanja endemskih biljnih vrsta u Parku prirode Hutovo blato

Istraživanja endemskih biljnih vrsta u Parku prirode Hutovo blato

Endemske vrste na području Hutovog blata

Prema najnovijim podacima, na području Parka prirode Hutovo blato evidentirano je 18 endemskih biljnih vrsta. Ove vrste pripadaju ukupno 9 porodica, što ukazuje na značaj ovog područja za biodiverzitet.

Ugrožene biljne vrste i vegetacijski pokrov

Analiza dostupnih podataka pokazuje da je na području Deranskog blata zabilježeno 38 biljnih vrsta iz 22 porodice koje su ugrožene. Ova saznanja su rezultat projekta “Praćenje stanja i kartiranje zona mrijestilišta endemskih vrsta riba u Hutovom blatu”, koji provodi Centar za investicije i razvoj poduzetništva (CIRP).

Dominantne vegetacijske zajednice

Površinsko učešće vegetacijskog pokrova uključuje vodenaste površine, koje čine 34,3% ukupnog pokrovnog sloja. Ove površine su prekrivene zajednicama lopoča, lokvanja i trske. Trska, rogoz i šaš zauzimaju oko 14,8% ovog područja.

Značaj tršćaka za riblji mrijest

Tršćaci su od posebnog značaja, jer mnoge vrste riba koriste plitke dijelove vodenih tijela za mrijest. Larve riba se razvijaju među stabljikama trske prije nego što pređu u dublje dijelove vode.

Finansiranje istraživanja

Projekt, koji sufinansira Fond za zaštitu okoliša FBiH sa 79.000 KM, usredotočen je na prikupljanje podataka za uspostavu GIS baze podataka. Sastanak članova ekspertnog tima održan je s ciljem ukomponiranja rezultata istraživanja u elaborat projekta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -