Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNediljko Rimac razotkriva probleme u zdravstvu Federacije BiH

Nediljko Rimac razotkriva probleme u zdravstvu Federacije BiH

Ministar zdravstva izlazi iz sjene

Federalni ministar zdravstva, Nediljko Rimac (HDZ 1990), napokon je prekinuo višemjesečnu šutnju. Ovaj put, stao je pred kamere i iznio brojne kritike na račun Vlade Federacije. Njegove teške optužbe nisu naišle na odgovarajući odgovor od strane vladajućih. Rimac tvrdi da na svakom koraku doživljava prijetnje i nepravdu.

Borba za pacijente

Ministar je istakao da se nalazi u dilemma. Ne može otvoreno govoriti protiv svoje vlade, ali jasno naglašava: “Nikada neću biti šugo koji ništa ne može uraditi.” Rimac je odlučan da se bori za pacijente, čak i po cijenu vlastite fotelje.

Problemi u zdravstvu

Rimac je također govorio o problemu imenovanja direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Odbio je dati saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića. Razlog su zakonske procedure, a Rimac naglašava da mora štititi i sebe.

Neodgovarajuće finansiranje

Ministar zdravstva je ukazao na ozbiljne probleme sa finansiranjem. Naime, tražio je milion maraka za prevenciju malignih oboljenja, ali nije dobio ništa. Također, skrenuo je pažnju na smanjenje budžeta ministarstva za pet miliona maraka bez njegovog znanja.

Vlada Federacije na potezu

Na Rimčeve optužbe, Vlada Federacije nije odgovarala. To ostavlja otvoreno pitanje o odgovornosti i budućnosti zdravstvenog sistema u Federaciji. Gorući problemi u zdravstvu i dalje ostaju bez rješenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -