Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHEpidemija Morbila u Federaciji BiH: Više od 7.000 slučajeva zaraženih

Epidemija Morbila u Federaciji BiH: Više od 7.000 slučajeva zaraženih

Alarmantna situacija sa morbilima

U Federaciji Bosne i Hercegovine, zabilježeno je više od 7.000 slučajeva zaraze morbilima. Nažalost, registrovana su i dva smrtnog slučaja povezana s ovim oboljenjem, u Sarajevu i Zenici.

Podaci o oboljelima

Prema najnovijim informacijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, do 25. avgusta zabilježeno je 7.134 slučaja. Od toga se više od polovine slučajeva odnosi na Kanton Sarajevo, gdje je registrovano 4.456 oboljelih. Zeničko-dobojski kanton prati sa 1.470 slučajeva, dok su u Tuzlanskom kantonu evidentirana 788 oboljenja.

Uzroci epidemije

Niska stopa vakcinacije djece ključni je faktor u nastanku ove epidemije. Ipak, alarmantni podaci su potaknuli roditelje na vakcinaciju, što se odražava na povećanju obuhvata vakcinama MRP. U posljednjoj sedmici zabilježeno je 28 novih slučajeva širom FBiH.

Vakcinacija i zaštita

Prim. dr. Anisa Bajramović ističe da je broj oboljelih u opadanju. U Kantonu Sarajevo, 80% djece je vakcinisano prvom dozom MRP-a, a 70% drugom. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu vakcinacija je porasla između 30 i 40%. Dr. Eniz Čolaković naglašava da je potrebno da najmanje 95% djece primi dvije doze vakcine kako bi se osigurala adekvatna zaštita.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -