Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKralj Švedske i predsjedavajući Predsjedništva BiH ojačavaju odnose

Kralj Švedske i predsjedavajući Predsjedništva BiH ojačavaju odnose

Prva audijencija predsjedavajućeg Bećirovića kod kralja Švedske

Kralj Švedske, Carl XVI Gustaf, održao je audijenciju s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denisom Bećirovićem. Ova posjeta prvi je zvanični susret od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1992. godine.

Podrška Kraljevine Švedske Bosni i Hercegovini

Bećirović se zahvalio kralju na kontinuiranoj podršci Kraljevine Švedske u procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU i NATO. Također, istakao je važnost očuvanja suvereniteta zemlje.

Sigurnosne prilike u Bosni i Hercegovini

Tokom sastanka, Bećirović je informisao kralja o aktuelnim sigurnosnim i političkim izazovima. Naglasio je destruktivne politike koje ugrožavaju mir i stabilnost regije.

Historijski kontekst i buduće posjete

Kralj Carl XVI Gustaf izrazio je namjeru da Kraljevina Švedska nastavi podržavati Bosnu i Hercegovinu. Posjetio je Bosnu 1997. godine kao dio misije SFOR-a.

Razvoj prijateljstva kroz dijasporu

Bećirović je istakao kako se prijateljstvo između dviju zemalja razvija preko tri decenije zahvaljujući dijaspori. U Švedskoj živi više od 130.000 građana bosanskohercegovačkog porijekla.

Ugovor o dvojnom državljanstvu

Kraljevina Švedska i Bosna i Hercegovina potpisale su Ugovor o dvojnom državljanstvu, što dodatno jača veze između dviju država.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -