Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPredstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH: Doneseni važni zakoni i inicijative

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH: Doneseni važni zakoni i inicijative

Nisu prihvaćeni prijedlozi o izmjenama Izbornog zakona

Na današnjem zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, nije podržano negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopuni Izbornog zakona BiH. Ovaj prijedlog su predložili poslanici Kluba SDA, a Ustavnopravna komisija je zadužena da izradi novo mišljenje.

Usvojen Zakon o platama i drugim naknadama

Predstavnički dom je usvojio izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti. Tako su usvojeni Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u prvom čitanju.

Glasanje o Krivičnom zakonu

Poslanici su odbili prijedlog da se Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH razmatra po skraćenom postupku. Ovaj prijedlog, koji potpisuje poslanik Nihad Omerović, bit će razmatran u redovnoj proceduri.

Inicijative o uniformama i dvojnom državljanstvu

Inicijativa Sabine Ćudić o izmjenama Pravilnika o uniformama Oružanih snaga BiH nije usvojena. Suprotno tome, podržana je inicijativa Denisa Zvizdića za pokretanje pregovora o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

Usvojeni međunarodni sporazumi

Predstavnički dom je dao saglasnost za ratifikaciju tri međunarodna sporazuma, uključujući sporazume o prekograničnoj saradnji i digitalnoj Evropi. Ova sjednica završila je usvajanjem važnih zakonskih inicijativa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -