Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUsvajanje Zakona o Izbornim dopunama u BiH i Izvještaji o nadzoru saobraćaja

Usvajanje Zakona o Izbornim dopunama u BiH i Izvještaji o nadzoru saobraćaja

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH

U posljednjem zasjedanju, Predstavnički dom Bosne i Hercegovine usvojio je zakon u prvom čitanju po skraćenom postupku. Ovo predstavlja značajan korak naprijed u izmjenama Izbornog zakona. Iako je Ustavnopravna komisija dostavila negativno mišljenje, dom nije prihvatio njihovo mišljenje. Komisija će izraditi novo mišljenje o prijedlogu zakona.

Krivični zakon u redovnoj proceduri

Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona, koji je predložio poslanik Nihad Omerović, neće biti razmatran po skraćenom postupku. Umjesto toga, ide u redovnu zakonodavnu proceduru, što može prolongirati njegovo usvajanje.

Obustava zakonodavne procedure

Drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije dovelo je do obustave zakonodavne procedure za prijedlog poslanika Šemsudina Mehmedovića. Ova situacija pokazuje izazove sa kojima se suočavaju prijedlozi iz opozicije prilikom izmjena Izbornog zakona.

Izvještaji o nadzoru i bezbjednosti saobraćaja

Osim zakona, Dom je razmatrao izvještaje o javnom saslušanju Ministarstva komunikacija i transporta BiH. Utvrđeno je da ministarstvo nema adekvatan nadzor nad organizacijama koje obavljaju administrativne poslove. Vijeće ministara zatraženo je da predloži izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u naredna tri mjeseca.

Transparentnost u radu Instituta za metrologiju

Na kraju, naglašena je potreba za povećanjem transparentnosti i kontrole u radu Instituta za metrologiju BiH. Od Vijeća ministara zatražene su izmjene Zakona o metrologiji kako bi se uskladila pravila sa evropskim standardima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -