Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježena godišnjica masakra na Markalama: Sjećanje na žrtve opsade Sarajeva

Obilježena godišnjica masakra na Markalama: Sjećanje na žrtve opsade Sarajeva

Tragičan dan za Sarajevo

Na današnji dan, 28. augusta, obilježava se godišnjica masakra na Markalama. Tog tragičnog dana, iz Vojske Republike Srpske ispaljeno je pet minobacačkih granata kalibra 120 mm. Granate su padale na Sarajevo i ubile 43 građanina, dok je 84 osoba ranjeno.

Povod za NATO bombardovanje

Ovaj masakr dogodio se godinu dana nakon prvog napada na Markalama, koji se odigrao u februaru 1994. godine. U tom napadu je izgubilo život 68 ljudi. Ovi događaji su bili direktan povod za NATO bombardovanje srpskih položaja u BiH.

Žrtve masakra

Među ubijenima na današnji dan bili su Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, i mnogi drugi. Sjećanje na ove žrtve smo danas odali polaganjem cvijeća na spomen-obilježju.

Obilježavanje godišnjice

Predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih vlasti, kao i porodice žrtava, okupili su se kako bi odali počast. Ovog dana, građani Sarajeva su se sjetili stradanja svojih sugrađana tokom opsade.

Pravosudne posljedice

Međunarodni sud u Haagu osudio je visoke oficire Vojske Republike Srpske za ratne zločine nad civilima, uključujući i masakre na Markalama. Stanislav Galić je osuđen na doživotni zatvor, dok je Dragomir Milošević dobio 29 godina.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -