Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMinistar Rimac progovorio o kontroverzama vezanim za KCUS i svoje novoimenovanje

Ministar Rimac progovorio o kontroverzama vezanim za KCUS i svoje novoimenovanje

Transplantacija srca u BiH i izazovi u zdravstvu

Nakon zajedničke konferencije za medije Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Ministarstva zdravstva FBiH, ministar Nediljko Rimac iznio je nekoliko važnih tema. Ova konferencija obilježila je prvu transplantaciju srca u BiH, dok su problemi unutar KCUS-a također došli do izražaja.

Problemi oko imenovanja direktora KCUS-a

Ministar Rimac je komentirao imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića za direktora KCUS-a. Iako je imenovanje bilo planirano, Rimac nije dao saglasnost. Naglasio je da je razlog za to nepoštivanje zakona i procedura.

„Naš cilj je da postupamo zakonski. Meni su prijetili, stigle su mi tri krivične prijave, a moja odgovornost je da zaštitim sebe i zakon“, izjavio je Rimac.

Poziv na suzdržanost i organizaciju

Ministar je istakao da je uskratio saglasnost zbog brzopletosti i neorganizacije. Preporučio je da se pristup takvim odlukama treba sagledati iz druge perspektive.

„Da se malo stalo na loptu, moglo je sve biti drugačije. Sada imamo situaciju koju treba ispraviti, ali ne znam kako“, dodao je Rimac.

Odgovor na kritike i prijave

Također se osvrnuo na krivičnu prijavu koju je podnio predsjednik NiP-a, Elmedin Konaković. Rimac je istakao da ne pripada nijednoj interesnoj grupi.

„Odgovorno tvrdim da ne pripadam nikome, osim u okviru svoje profesionalne karijere“, zaključio je ministar.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -