Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježavanje godišnjice masakra na Markalama: Sjećanje na stradale građane Sarajeva

Obilježavanje godišnjice masakra na Markalama: Sjećanje na stradale građane Sarajeva


Odavanje počasti žrtvama

Na Markalama, u Sarajevu, započelo je obilježavanje godišnjice stradanja nevinih civila. Ova komemoracija odaje počast svim žrtvama masakra koji se dogodio prije 29 godina.

Tragičan događaj

Tog 5. februara 1994. godine, na sjevernom ulazu Gradskog tržnice Markale, ubijeno je 43 građana. Ovaj čin počinjen je ispaljivanjem minobacačke granate kalibra 120 mm, sa položaja Vojske RS na Trebeviću. U ovom zločinu povrijeđeno je 84 osoba.

Položeni vijenci i cvijeće

Danas, brojne delegacije, članovi porodica i predstavnici vlasti odaju počast. Oni polažu cvijeće kod spomen obilježja u ulici Mula Mustafe Bašeskije. Ova mjera predstavlja čin sjećanja na nevine žrtve ovog strašnog događaja.

Imena stradalih

Među stradalima su bili: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević i mnogi drugi. Njihova imena ostaju sačuvana u sjećanju porodica i zajednice.

Opsada Sarajeva

Opsada Sarajeva trajala je od 5. aprila 1992. do 29. februara 1996. godine. Tokom tog perioda, stradalo je 11.541 građana, uključujući 1.601 dijete.

Pravda za žrtve

Za ratne zločine, kao što je masakr na Markalama, osuđeni su visoki dužnosnici Vojske RS. Radovan Karadžić i Ratko Mladić dobili su doživotne kazne zatvora. Međunarodni sud u Haagu osudio je i druge visoke oficire.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -