Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSafet Hadžić: Heroj Sarajeva čija je vizija oblikovala odbranu grada

Safet Hadžić: Heroj Sarajeva čija je vizija oblikovala odbranu grada

Život i doprinos Safeta Hadžića

Na današnji dan, 1952. godine, rođen je Safet Hadžić u selu Strgačina, općina Rudo. Ovaj bh. ratni heroj postao je ključna figura tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Kao predsjednik Kriznog štaba sarajevske regije, Hadžić je imao značajnu ulogu u organizovanju odbrane Sarajeva.

Pogibija i ostavština

Hadžić je poginuo 18. aprila 1992. godine, nedaleko od “Pretisa”. Iako je bio na čelu odbrane glavnog grada, preminuo je kao običan borac, što dodatno naglašava njegovu skromnost i hrabrost. Njegov rad na pripremi odbrane bio je presudan za zaštitu Sarajeva tokom rata.

Organizacija i planiranje odbrane

Safet Hadžić organizovao je tajni sastanak s Alijom Izetbegovićem i generalom Seferom Halilovićem. Na tom sastanku usvojeni su ključni planovi odbrane. Hadžić je okupljao oficire, bivše vojnike JNA i usmjeravao ih u Patriotsku ligu (PL).

Ključne akcije i zatvorenici

Prije agresije, Hadžić je bio uhapšen dok je prevozio ratnu opremu. Tokom ispitivanja, isljednici su, više vjerovali njegovim riječima nego onome što su vidjeli. On je izdao posljednje naređenje 18. aprila 1992. godine, zaštitivši tako svoje saborce. Nažalost, upao je u zasjedu.

Posthumna priznanja

Safetu Hadžiću posthumno je dodijeljen čin brigadnog generala, a odlikovan je Zlatnim ljiljanom i Ordenom heroja oslobodilačkog rata. Njegova hrabrost i vizija ostale su zauvijek upamćene.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -