Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiSvijetHezbolah izveo napade na izraelske vojne objekte

Hezbolah izveo napade na izraelske vojne objekte

Vojne operacije Hezbolaha protiv Izraela

Libanska militantna grupa Hezbolah objavila je da je sprovela dvije vojne operacije usmjerene protiv izraelskih vojnih objekata. Prema informacijama javne agencije Anadolu, napadi su izvedeni na južnim dijelovima Golanske visoravni.

Gađani vojnici i vojna oprema

Hezbolah je izjavio da su gađane zgrade koje koriste izraelski vojnici u naselju Natur. Osim toga, bespilotnim letjelicama kamikazama uništena je vojna oprema u naselju Dovev, koje se nalazi u blizini granice s Libanom. Ovi napadi označeni su kao odmazda za prethodne izraelske napade na civile u Libanu.

Posljedice izraelskih napada

Ministarstvo zdravlja Libana izvijestilo je o povredama. Tri osobe ozlijeđene su u gradu Mejadil, dok je jedna osoba povrijeđena u gradu Shihin. Izrael je reagovao na napade tako što su se oglasile sirene upozorenja u nekoliko izraelskih regija.

Eskalacija sukoba

Izraelski borbeni avioni izveli su više od 40 zračnih napada na južni Liban. Ove akcije predstavljaju najteže napade od početka sukoba između Hezbolaha i izraelskih snaga 8. oktobra prošle godine.

Ova eskalacija sukoba dolazi usred brutalnih napada na Pojas Gaze. Od 7. oktobra prošle godine, ubijeno je skoro 40.500 Palestinaca, što dodatno potpiruje tenzije u regionu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -