Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSAD ne govore unaprijed o sankcijama, poručuje Džejms Obrajan

SAD ne govore unaprijed o sankcijama, poručuje Džejms Obrajan

Neizvjesnost oko sankcija

Pomoćnik američkog državnog sekretara, Džejms Obrajan, naglasio je da Sjedinjene Američke Države ne razgovaraju o sankcijama unaprijed. U intervjuu za Capital.ba, Obrajan je istakao kako je važno da vlasti funkcionišu i da javni novac bude trošen na učinkovit način.

Uloga vlasti u ekonomskom stanj

Prema njegovim riječima, ukoliko se postigne odgovarajuće stanje, sankcije bi mogle prestati. Obrajan je također dodao da svi koji pružaju materijalnu podršku osobama pod sankcijama mogu biti podložni istim mjerama.

O optužbama vlasti RS

Na optužbe vlasti Republike Srpske da Ambasada SAD-a prijeti bankama, Obrajan je odgovorio kako se čini da vlasti žele krivicu prebaciti na nekog drugog. On je pojasnio da je ambasada samo željela upoznati banke s rizicima sankcija.

Sankcije i korupcija

Sankcije, prema njegovim riječima, imaju namjeru da spriječe korištenje američkog sistema za korupciju. Obrajan je izrazio iznenađenje što se u Banjoj Luci optužuje ambasada za ekonomsku situaciju.

Diskriminacija i politika

Obrajan je naglasio da nema diskriminacije u vezi sa sankcijama. Njihov cilj je zaštititi javno dobro i spriječiti bogaćenje pojedinaca povezanih s vlastima. On je ukazao na to da vladajuća stranka u RS-u ima veće mogućnosti za zloupotrebu resursa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -