Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMarinko Čavara o Oproštaju s Johannom Sattlerom: "BiH na pravom putu ka...

Marinko Čavara o Oproštaju s Johannom Sattlerom: “BiH na pravom putu ka EU”

Oproštaj s Johannom Sattlerom

Marinko Čavara, političar iz Bosne i Hercegovine, nedavno je govorio o sastanku s Johannom Sattlerom. Prema njegovim riječima, sastanak je bio svojevrsni oproštaj. Sattler je, tokom petogodišnjeg mandata, značajno doprinio približavanju BiH Evropskoj uniji.

Otvoreni pregovori, ali ne i službeni

Iako je BiH dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, Čavara ističe da pregovori još nisu službeno otvoreni. Da bi se to dogodilo, potrebno je ispuniti nekoliko ključnih obaveza.

Geopolitička situacija i plan rasta

Čavara je naglasio da su geopolitički odnosi složeni i da je EU bila tolerantnija prema Bosni i Hercegovini. Kako bi se otvorile mogućnosti za prijem sredstava, BiH treba do kraja godine usvojiti plan rasta od jedne milijarde konvertibilnih maraka.

Nade za bolju budućnost

On vjeruje da će i pored teških političkih odnosa, postojati dovoljno hrabrosti i tolerancije za zajednički cilj. “Svima nam treba bolje u Bosni i Hercegovini”, poručio je Čavara.

Johann Sattler o BiH

Johann Sattler izrazio je emocionalnu vezu s Bosnom i Hercegovinom. Okušao se u upoznavanju njene kulture i stanovništva, te je naglasio da su brojni projekti realizirani tokom njegove misije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -