Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOdgoda početka nastave u HNK zbog visokih temperatura i najavljenog štrajka

Odgoda početka nastave u HNK zbog visokih temperatura i najavljenog štrajka

Vlada HNK donijela odluku o odgodi nastave

Na današnjoj sjednici, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučila je da odgodi početak nastave u osnovnim i srednjim školama za sedam dana. Ova odluka dolazi u svjetlu najavljenih izuzetno visokih temperatura za početak septembra.

Nastava počinje 9. septembra

U skladu s odlukom, nastava će početi 9. septembra 2024. godine. Odluku su predložili aktivi ravnatelja i direktora škola u HNK, zbog brige o zdravlju učenika.

Generalni štrajk najavljen za 4. septembar

Ovaj potez dolazi pred najavljeni generalni štrajk u svim školama HNK, koji je planiran za 4. septembar. Školska godina je prvobitno trebala početi 2. septembra, ali su sindikati najavili proteste zbog nezadovoljstva trenutnim stanjem u obrazovanju.

Zahtjevi sindikata

Koordinacija sindikata obrazovanja HNK traži povećanje plata od 30 posto i isplatu jednokratne novčane pomoći. Sindikati su u maju dali rok Kantonalnoj vladi za ispunjenje zahtjeva do početka nove školske godine.

Vlada HNK o štrajku

Iz Vlade HNK su poručili da ne postoje razlozi za pokretanje štrajka, s obzirom na to da ispunjavaju svoje obaveze iz kolektivnih ugovora. Situacija ostaje napeta, a rješenje se još uvijek čeka.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -