Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAdaptivno upravljanje saobraćajem u Sarajevu: Revolucija na 163 raskrsnice

Adaptivno upravljanje saobraćajem u Sarajevu: Revolucija na 163 raskrsnice

Počeli radovi na adaptivnom upravljanju

U Sarajevu su započeli radovi na adaptivnom upravljanju saobraćajem na 163 raskrsnice. Radovi su krenuli nakon sveobuhvatnog snimanja i prikupljanja podataka. Ove aktivnosti obuhvatile su instalaciju kamera i radara kako bi se tačno evidentirao broj vozila na raskrsnicama.

Prva faza radova

Prvi radovi su usmjereni na uži centar grada, konkretno raskrsnicu na Drveniji. Tokom prvog koraka, obuhvataće se glavne gradske saobraćajnice, dok su sporedne raskrsnice planirane za naredne faze. Ovaj projekt nastoji osigurati efikasnije upravljanje saobraćajem u glavnom gradu BiH.

Moderne tehnologije i inovacije

Resorni ministar naveo je planove o instalaciji antikorozivne zaštite semaforskih stubova. Osim farbanja i zamjene stubova, bit će uvedena potpuno nova kablovska i podzemna kanalizacija. Sarajevo će se tako pridružiti rijetkim evropskim gradovima koji imaju modernu infrastrukturu za semaforizirane raskrsnice.

Sigurnost pješaka i unapređenje tramvajskog saobraćaja

Instaliraju se novi LED semafori i zvučni signali za pješake. Ove inovacije će značajno poboljšati sigurnost na ulicama. Također, planirane su različite detektorske tehnologije koje će pratiti saobraćaj, uključujući i tramvaje, čime će se dodatno olakšati kretanje u gradu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -