Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPripreme za novu školsku godinu: Roditelji suočeni s visokim troškovima

Pripreme za novu školsku godinu: Roditelji suočeni s visokim troškovima

Stresne pripreme za školu

Posljednja sedmica u avgustu donosi pripreme za novu školsku godinu. Ove godine, mnogi roditelji suočavaju se s ogromnim finansijskim izdatkom. Iako osnovnoškolci dobijaju besplatne udžbenike, ostali troškovi, posebno za radne sveske i školski pribor, brzo se zbrajaju.

Cijene školskog pribora

Cijene školskog pribora su porasle u odnosu na prošlu godinu. Ruksaci se mogu naći u rasponu od 18 do 70 KM, dok anatomskih ruksaci koštaju između 65 i 130 KM. Sveske mekog poveza koštaju od jedne do osam KM. Roditelji za osnovnu opremu moraju izdvojiti najmanje 200 KM.

Polovni udžbenici za srednjoškolce

Srednjoškolci se suočavaju s dodatnim izazovima prilikom nabavke udžbenika. Cijene su znatno više, a polovni udžbenici su postali popularna opcija. Na primjer, čitanke za gimnazije koštaju 12 KM, dok udžbenici za engleski jezik variraju između 12 i 15 KM.

Budućnost besplatnog školovanja

Marin Bago, predsjednik Udruženja „Futura“, smatra da i pored besplatnog obrazovanja, troškovi ostaju visoki. Mnogi roditelji smatraju da bi sav školski pribor trebao biti besplatan. Njegove riječi oslikavaju stvarnost koju mnogi roditelji svakodnevno proživljavaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -