Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHUnapređenje odnosa između Bosna i Hercegovine i Finske: Bećirović na radnoj posjeti

Unapređenje odnosa između Bosna i Hercegovine i Finske: Bećirović na radnoj posjeti

Bećirović razgovarao s finskim političarima

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, nedavno je posjetio Republiku Finsku. Tokom radne posjete, Bećirović je imao razgovore s predsjednikom Parlamenta Finske, Jusijem Hala-ahom.

Osnaživanje bilateralnih odnosa

U okviru sastanka, obojica sagovornika su naglasili važnost unapređenja odnosa između ove dvije zemlje. Posebno su ukazali na potrebu učestale razmjene posjeta na visokom nivou.

Fokus na parlamentarnu diplomatiju

Bećirović i Hala-aho su se složili da je parlamentarna diplomatija ključna za jačanje bilateralne i multilateralne saradnje. Postoje velike mogućnosti za unapređenje zajedničkih aktivnosti, posebno u obrazovanju, zdravstvu, kulturi i ekonomiji.

Zahvalnost Finskoj za podršku

Predsjedavajući Bećirović je izrazio zahvalnost Finskoj koja je aktivno pomagala očuvanje mira na zapadnom Balkanu. Istakao je da su evropske integracije Bosne i Hercegovine ključne za stabilnost regiona.

Podrška NATO-u i EU

Jussi Hala-aho je potvrdio da Finska nastavlja pružati podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u EU i NATO-u. Ova podrška je od vitalnog značaja za sigurnost u Evropi, posebno uzimajući u obzir trenutne izazove uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -