Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSmanjenje budžeta Nacionalne biblioteke BiH izaziva osude i kritike

Smanjenje budžeta Nacionalne biblioteke BiH izaziva osude i kritike

Drastično smanjenje sredstava za kulturu

Ministarstva u BiH ponovo su na udaru kritika zbog drastičnog smanjenja budžeta za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH. Iznos budžeta je skresan za 570 hiljada KM, što se smatra ogromnom sramotom za građane Sarajeva i cijele BiH.

Oglasio se Dennis Gratz

Federalni zastupnik Dennis Gratz je istakao da su svi nivoi vlasti odgovorni za trenutnu situaciju. On je naglasio da je Vlada Federacije donijela odluku 2014. godine da podrži institucije nauke i kulture sa 600.000 KM godišnje. Međutim, sada je taj iznos drastično smanjen na samo 30 hiljada KM.

Skandal s finansiranjem

Gratz je istakao da je za proteklih deset godina budžet Federacije povećan za više od 5 milijardi KM. I pored toga, sredstva za Nacionalnu biblioteku, koja je od vitalnog značaja za kulturu, smanjena su na skandalozan način.

Apel za hitnu akciju

On je pozvao sve nivoe vlasti, uključujući Vladu Federacije, da preuzmu odgovornost i reaguju kako bi se zaustavilo zatvaranje NUB-a. Gratz smatra da trenutna vlast pokazuje neprijateljski odnos prema kulturi.

Na kraju, upitao je kako je moguće da ministri troše milionske iznose na nova vozila, dok se biblioteka suočava s finansijskom krizom koja će zaustaviti registraciju i izdavanje knjiga.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -