Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHFederalna vlada preuzima upravljanje institucijama kulture u Sarajevu

Federalna vlada preuzima upravljanje institucijama kulture u Sarajevu

Privremeno preuzimanje upravljanja

Federacija Bosne i Hercegovine planira privremeno preuzeti upravljanje i finansiranje sedam institucija kulture i obrazovanja. Ovaj korak dolazi uslijed sve većih poteškoća s finansiranjem na nivou Kantona Sarajevo.

Institucije od državnog značaja

Institucije koje će biti pod upravom Federacije nalaze se u Kantonu Sarajevo. Međutim, njihov značaj nadilazi granice ovog kantona. Melanka je naglasila da su sredstva koja Kanton ulaže nedovoljna za nesmetano funkcionalno poslovanje ovih institucija, poput Nacionalne i univerzitetske biblioteke.

Podjela odgovornosti

“Moramo podijeliti odgovornost za naše institucije ondje gdje možemo”, izjavila je Melanka. Ona ističe da je privremeno preuzimanje finansiranja nužno kako bi se osiguralo stabilno funkcionisanje ovih važnih centara kulture.

Problemi sa identitetom

Melanka je također ukazala na problem lošeg stanja u institucijama. Navela je da na državnom nivou postoji izborni legitimitet strana koje su protiv osnaživanja bosanskohercegovačkog identiteta. “Dok se to ne promijeni, moramo tražiti alternativne izvore finansiranja”, poručila je.

Vlada planira provesti potrebne mjere kako bi se obezbijedila sredstva i unaprijedilo stanje u institucijama kulture.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -