Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMemorijalni centar Srebrenica izražava podršku NUB-u u borbi za opstanak

Memorijalni centar Srebrenica izražava podršku NUB-u u borbi za opstanak

Obustava rada NUB-a i posljedice

Nakon što je Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) danas obustavila rad, razne institucije su počele izražavati svoju podršku. Glavni razlozi za ovu tešku situaciju su neriješena pitanja finansiranja.

Pismo podrške iz Memorijalnog centra Srebrenica

Memorijalni centar Srebrenica uputio je pismo podrške zaposlenicima NUB-a. U pismu se ukazuje na važnost ove institucije i ističe njen značaj za očuvanje kulturnog naslijeđa. “Skoro tri decenije nakon Dejtona, ključne institucije opstaju zahvaljujući donacijama”, stoji u pismu.

Uloga zaposlenika NUB-a

Zaposlenici NUB-a doprinijeli su uspostavljanju bibliotečke baze građe u Memorijalnom centru Srebrenica. Time su pokazali iznimnu kolegijalnost i spremnost na saradnju sa drugim institucijama.

Važnost rješavanja finansijskih pitanja

Memorijalni centar razumije koliko je rad institucija kulture zavistan od donacija i grantova. Stoga čvrsto stoje uz zahtjeve zaposlenika NUB-a za trajnim rješenjem financiranja.

Apel za zajedničku podršku

U njihovom pismu, pozivaju sve da obrate pažnju na problem finansiranja institucija kulture. Kulturna baština svih naroda u Bosni i Hercegovini predstavlja važan razlog za zajedničku akciju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -