Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObnova odnosa između BiH i Saudijske Arabije: Prioriteti za buduću saradnju

Obnova odnosa između BiH i Saudijske Arabije: Prioriteti za buduću saradnju

Ministar Konaković u posjeti Saudijskoj Arabiji

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedin Konaković, naglasio je značaj obnavljanja dobrih odnosa sa Saudijskom Arabijom. U intervjuu za „Avaz“, Konaković je istakao kako je Rijad imao ključnu ulogu u priznavanju BiH i njenom članstvu u UN-u.

Saudijska Arabija kao prijatelj BiH

On je istakao da su se odnosi između BiH i Saudijske Arabije u posljednje vrijeme pogoršali. Ipak, sastanci sa saudijskim zvaničnicima potvrdili su prijateljske relacije. Sa ministrom vanjskih poslova, trgovine i investicija razgovarano je o jačanju saradnje na najvišem diplomatskom nivou.

Ekonomski prioriteti i investicije

Kada je riječ o ekonomskim prioritetima, Saudijska Arabija planira investicije u drvnu, metalsku i vojnu industriju, kao i turizam. Konaković je napomenuo da će broj turista iz Saudijske Arabije rasti nakon ukidanja viza.

IT sektor i zajednički projekti

Konaković je također naglasio važnost saradnje u oblasti IT industrije i proizvodnje hrane. Saudijski fond za razvoj već finansira nekoliko projekata u BiH, uključujući Univerzitetsku biblioteku u Sarajevu.

Objedinjavanje privrednog sektora

Ministar je najavio planove za povezivanje privatnog sektora BiH sa poslovnim sektorom Saudijske Arabije. Planiraju se webinari i razmjene iskustava do kraja godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -