Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHCentralna banka Bosne i Hercegovine postaje članica Mreža za održivo bankarstvo

Centralna banka Bosne i Hercegovine postaje članica Mreža za održivo bankarstvo

Pristup međunarodnim mrežama

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) ostvarila je članstvo u Mreži za ozelenjavanje finansijskog sistema i Mreži za održivo bankarstvo i finansije. Ove mreže omogućavaju unapređenje poslovnih standarda u centralnom bankarstvu.

Ciljevi i strategije

Članstvo CBBiH doprinijet će kvalitetnijem upravljanju rizicima i analizi istih. Guvernerka Jasmina Selimović ističe kako će se fokusirati na očuvanje životne sredine i smanjenje klimatskih rizika, što predstavlja ključni globalni izazov.

Međunarodni okvir

Mreža za ozelenjavanje finansijskog sistema (NGFS) obuhvata 141 centralnu banku i regulatora iz raznih zemalja. S druge strane, Mreža za održivo bankarstvo i finansije (SBFN) uključuje 94 organizacije iz 72 zemlje, što potvrđuje globalni karakter inicijativa.

Angažman u očuvanju životne sredine

Kao novi član, CBBiH će aktivno sudjelovati u radnim grupama i projektima koje podržavaju klimatske ciljeve. Tokom protekle godine, CBBiH je investirala dio svojih deviznih rezervi u zelene obveznice, usmjerene ka održivim projektima.

Implementacija održivih praksi

CBBiH se također posvećuje štednji i očuvanju okoliša. To će se postići kroz različite politike i aktivnosti, kao što su digitalizacija i podizanje svijesti o ekološkom radu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -