Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHNacionalna i univerzitetska biblioteka BiH obustavlja rad zbog teške finansijske situacije

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH obustavlja rad zbog teške finansijske situacije

Obustava rada NUBBiH

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) danas prestaje s radom. Ova odluka dolazi na simboličan dan kada se obilježava godišnjica spaljivanja sarajevske Vijećnice.

Teška situacija zaposlenika

Selma Bajraktarević, uposlenica NUBBiH, istakla je da zaposleni smatraju da nisu rušitelji državne institucije, već njihovi čuvari. Nažalost, zbog teške financijske situacije, više nemaju opcija.

Nedostatak plata i obećanja

Zaposleni u biblioteci nisu primili plaću već pet mjeseci, a sve su prilike da će taj period potrajati i dalje. “Imamo obećanja, ali to je sve”, rekla je Bajraktarević. Od 26. avgusta 2024. godine, zaposleni obustavljaju pružanje usluga do daljnjeg.

Rešenja i pomoć vlasti

Bajraktarević je naglasila da se za sve informacije trebaju obratiti Vladi Kantona Sarajevo, Vladi Federacije BiH i Vijeću ministara, koji preuzimaju odgovornost.

Kampanja za spas biblioteke

Uposlenici NUBBiH pokušavaju privući pažnju vlasti i javnosti, kako bi spasili ovu važnu instituciju. Ključni problem ostaje nedostatak novca za rad, plate i brigu o bibliotečkom fondu.

Konferencija za novinare

Danas u 10 sati na Kampusu Univerziteta u Sarajevu biće održana konferencija za novinare povodom obustave rada NUB-a. Ova konferencija je prilika da se čuje glas zaposlenih i hitna potreba za rješenjem situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -