Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAlen Zulić imenovan za v.d. direktora Nacionalnog parka „Una“ bez javnog konkursa

Alen Zulić imenovan za v.d. direktora Nacionalnog parka „Una“ bez javnog konkursa

Kršenje zakona u imenovanju direktora

Alen Zulić, vijećnik u Gradskom vijeću Grada Bihać, imenovan je za vršioca dužnosti direktora javnog preduzeća Nacionalni park „Una“. Ovo imenovanje obavljeno je bez javnog konkursa, što predstavlja kršenje važećih zakona, tvrdi Transparency International u BiH.

Nepravilnosti prema Zakonu o sukobu interesa

Prema Zakonu o sukobu interesa u FBiH, izabrani zvaničnici ne mogu biti imenovani u upravu javnog preduzeća. Ipak, Vlada FBiH je na sjednici u aprilu 2023. godine, odobrila imenovanje Zulića. TI BiH zahtijeva od Vlade FBiH objašnjenje kako je moguće da je Zulić imenovan iako su postojale suprotne zakonske odredbe.

Svar i tumačenje iz nadzornog odbora

Nadzorni odbor JP Nacionalni park „Una“ iz Bihaća izjavio je da su mišljenja da su članovi imali povjerenje u pravni okvir. Međutim, TI BiH ističe da ovakav pristup postavlja opasne presedane.

Alen Zulić i Centralna izborna komisija

Transparentnost o njegovom imenovanju došla je sa zakašnjenjem. Zulić je, naime, obavijestio predsjedavajućeg gradskog vijeća o imenovanju tek dva mjeseca poslije. CIK je prihvatio prestanak Zulićevog mandata, ali to ne rješava pitanje sukoba interesa.

Problemi sa sukobom interesa u FBiH

Od 2013. godine u Federaciji BiH nije formirano tijelo koje se bavi sukobom interesa. Situacija dodatno komplikuje mogućnost sankcionisanja ovakvih slučajeva. Transparency International ističe da vlasti nisu ispunile obaveze prema EU, što izaziva dalju zabrinutost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -