Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIzgradnja aerodroma Bihać: Izazovi i napredak u realizaciji

Izgradnja aerodroma Bihać: Izazovi i napredak u realizaciji

Izgradnja aerodroma u Bihaću, ključnog projekta za Unsko-sanski kanton, suočava se s ozbiljnim izazovima. U prvoj fazi gradnje, koja obuhvata pripremne radove, bilježe se zastoje zbog pravnih problema.

Dobivanje dozvola za gradnju

Postupak eksproprijacije zemljišta za aerodrom trenutno traje. Na početku godine završeno je 80 posto eksproprijacije, dok je sada taj postotak dostigao 88. U pitanju je 780.000 kvadratnih metara zemljišta.

Pravni problemi usporavaju radove

Direktor JP Aerodrom Bihać, Anel Hadžić, navodi da su pravni nesporazumi između različitih nivoa vlasti usporili proces. Uz zahtjev za urbanističku saglasnost priloženo je 30 dokumenata, no poljoprivredna saglasnost nije je do sada riješena.

Kritični faktori i rješenja

Hadžić ističe kako su nesuglasice između zakona o poljoprivredi i urbanizmu stvorile pravne prepreke. Ove poteškoće ne pogađaju samo aerodrom, već i druge važne projekte u regiji.

Potraga za rješenjem

JP Aerodrom Bihać nije ostao pasivan. Vodili su sastanke s gradonačelnikom Bihaća i Vladom Unsko-sanskog kantona te su pronašli prijelazno rješenje. Grad Bihać je izradio akt o parcelaciji prema uputama Federalnog ministarstva poljoprivrede.

Optimizam za budućnost

Hadžić smatra da će rješavanje poljoprivredne saglasnosti ubrzati daljnje radove na aerodromu. Izgradnja ovog aerodroma značajno će unaprijediti infrastrukturu i povezati regiju s ostatkom svijeta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -