Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHKako zakon reguliše tretman duševno bolesnih osoba koje čine krivična djela?

Kako zakon reguliše tretman duševno bolesnih osoba koje čine krivična djela?

Pravni okvir i duševna uračunljivost

Advokat Ifet Feraget razgovarao je o zakonodavstvu koje se odnosi na duševno bolesne osobe u kontekstu krivičnih djela. Prema njegovim riječima, da bi neko bio kriv za zločin, potrebno je da bude uračunljiv. To podrazumijeva da osoba shvaća značaj svojih djela.

Definicija uračunljivosti

Feraget objašnjava da je uračunljiv onaj ko ima sposobnost da shvati posljedice svojih postupaka. “Osobe koje pate od duševnih bolesti često nisu svjesne težine svojih djela ili nisu u mogućnosti upravljati sobom”, naglasio je advokat.

Nadzor nad duševno bolesnim osobama

Psiholog Alma Mahmutović Katica dala je svoje mišljenje o potrebi nadzora nad osobama koje su počinile krivična djela. Ona ističe važnost regulative koja bi definisala kada i pod kakvim uslovima je ovaj nadzor neophodan.

Posttretmanski postupci

Iz Psihijatrijske bolnice Jagomir odgovorili su na pitanja o tretmanu i posttretmanskom postupku za osobe koje su izazvale krivična djela. Njihovo liječenje i rehabilitacija su ključni za reintegraciju u društvo.

Zaključak

Pravni i medicinski stručnjaci naglašavaju potrebu za sveobuhvatnim pristupom u radu s duševno bolesnim osobama koje su učinile krivična djela. Zakon i liječenje moraju ići ruku pod ruku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -