Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOtvorena nova džamija u Nemili kod Zenice: Poziv na odgovornost zajednice

Otvorena nova džamija u Nemili kod Zenice: Poziv na odgovornost zajednice

Otvorenje džamije u Nemili

Danas je u Nemili kod Zenice svečano otvorena nova džamija, koja je proklamovana vakufom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Otvaranju su prisustvovali gosti iz Zenice i raznih dijelova zemlje, a među njima bio je i reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Poziv na odgovornost

Kavazović je tokom obraćanja istakao važnost individualne i kolektivne odgovornosti. “Svaki od nas ima udjela u trenutnom stanju društva kroz sadržaje koje unosimo u život”, rekao je. Njegove riječi odražavaju duboku potrebu za promjenom i preuzimanjem odgovornosti za zajedničku budućnost.

Poruka muftije zeničkog

Muftija zenički, Mevludin-ef. Dizdarević, takođe je govorio o značaju džamija za bosanske muslimane. Naglasio je da naše džamije predstavljaju izraz vlastitih želja i potreba naroda. “Bosanski muslimani imaju poseban odnos prema džamijama, održavaju ih s velikim poštovanjem”, kazao je Dizdarević.

Kulturni značaj džamija

Džamije su, prema Dizdareviću, ne samo vjerski, već i kulturni simboli identiteta naroda. “Naše džamije su održavane s ljubavlju, bilo da se nalaze u velikim gradovima ili manjim mjestima”, dodao je on, naglašavajući važnost očuvanja ovog naslijeđa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -