Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPreminuo istaknuti profesor dr. Omer Nakičević: Gubitak za Islamsku zajednicu i akademsku...

Preminuo istaknuti profesor dr. Omer Nakičević: Gubitak za Islamsku zajednicu i akademsku zajednicu

Odlazak uglednog profesora

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu danas su izgubili uglednog profesora dr. Omera Nakičevića. Njegov doprinos akademskoj zajednici i društvu bio je neprocjenjiv.

Biografija i akademski rad

Omer Nakičević rođen je 1927. godine u Teočaku. Svoju akademsku karijeru započeo je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kasnije je 1968. godine odbranio magistarski rad na Kairskom univerzitetu.

Disertacija pod nazivom “Arapsko-islamske znanosti u BiH i glavne škole od XV do XVII vijeka” odbranjena je 1981. na Filološkom fakultetu u Beogradu. Njegov rad istaknuo se značajem za istraživanje arapsko-islamskih znanosti u Bosni i Hercegovini.

Profesorski angažman

Dr. Nakičević bio je predavač Arapskog jezika u Gazi Husrev-begovoj medresi. Također, obnašao je funkcije šefa za zaštitu i obradu arhivske građe u Prištini.

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu radio je od 1982. godine. Tijekom svog rada, bio je dekan od 1987. do 1990., te ponovo od 1993. do 2000. godine. Njegova posvećenost obrazovanju i istraživanju ostavila je dubok trag.

Značaj njegovog naslijeđa

Profesor emeritus Nakičević bio je više od nastavnika. Njegov društveni angažman i doprinos znanosti nastavit će živjeti kroz generacije koje su učile od njega. Ovaj gubitak ostavlja veliku prazninu u akademskoj zajednici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -