Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHGratz kritikovao odluku Vlade o finansiranju projekata: "Skandalozna i diskriminatorna!"

Gratz kritikovao odluku Vlade o finansiranju projekata: “Skandalozna i diskriminatorna!”

Gratz izražava zabrinutost zbog pristranosti

Gratz je nazvao nedavnu odluku Vlade o raspodjeli sredstava iz federalnog budžeta “skandaloznom”. On je optužio vlasti za političku pristranost te vjersku i etničku diskriminaciju. Prema njegovim riječima, analiza odluke pokazuje da više od 100 od 195 projekata ide institucijama od značaja za Hrvate, većinom iz kantona gdje HDZ ima vlast.

Diskriminacija vjerskih manifestacija

Gratz je istakao i problematičan odnos prema finansiranju vjersko-kulturnih manifestacija. Odluka podržava 18 manifestacija za katolike, četiri za muslimane, dok nijedna pravoslavna manifestacija nije dobila sredstva. Ovaj odnos smatra duboko nepravednim.

Neprihvatljivo favoriziranje

On je ukazao na očiglednu diskriminaciju između pučke i visoke kulture. Kao primjer naveo je da će manifestacija Dani kosidbe na Kupresu dobiti 10 hiljada maraka, što je više od iznosa za Narodno pozorište u Tuzli ili Zenici.

Poziv na ravnopravnost i inkluzivnost

“Bosna i Hercegovina je multietničko društvo u kojem je neprihvatljivo favorizovanje jedne vjerske i etničke skupine,” rekao je Gratz. On je naglasio potrebu za poštovanjem ravnopravnosti svih građana, bez obzira na njihov identitet.

Odgovornost cijele Vlade

Gratz je također prebacilo odgovornost ne samo na ministricu Vlaisavljević, već i na cijelu Vladu Federacije BiH. On je posebno istakao stranke koje se deklarativno zalažu za multietničku i pravednu državu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -