Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHŽalba odbrane Vildana Ključe na presudu zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama

Žalba odbrane Vildana Ključe na presudu zbog pridruživanja stranim paravojnim formacijama

Odbrana uložila žalbu

Odbrana Vildana Ključe, osumnjičenog za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, uložila je žalbu na prvostepenu presudu. Ključo je osuđen na tri godine zatvora, a žalba se odnosi na bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i visinu kazne.

Sjednica Apelacionog vijeća

Prema riječima branitelja Senada Bilića, sjednica Apelacionog vijeća zakazana je za 19. septembar. Tokom sjednice, žalba će biti detaljno obrazložena. Iz Suda Bosne i Hercegovine su potvrdili da Tužilaštvo nije dostavilo odgovor na žalbu odbrane.

Historija slučaja

Prema presudi iz maja, Ključo je 28. februara 2012. putovao u Tursku, a zatim se prebacio u Siriju. Tamo se pridružio jedinici Oslobodilačke vojske Sirije, s ciljem nasilne izmjene režima. Sudsko vijeće je ustanovilo da je Ključo ostao aktivan u Siriji i nakon 2014. godine.

Boravak na ratištu

Tužilaštvo je ranije navelo da je Ključo jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na stranim ratištima. Boravio je u Siriji i Iraku, gdje je bio dio vojne jedinice “Ahmed Asafa”, na teritoriji koju je kontrolisao ISIL, proklamovan kao teroristička organizacija od strane Ujedinjenih nacija.

Pritvor produžen

S izricanjem prvostepene presude, Ključu je produžen pritvor. On se nalazi u pritvoru od oktobra prošle godine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -