Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHSjećanje na Rejhana Demirdžića: Umjetnika koji je zauvijek obilježio bh. pozorište i...

Sjećanje na Rejhana Demirdžića: Umjetnika koji je zauvijek obilježio bh. pozorište i film

Preminuo jedan od najboljih bosanskohercegovačkih glumaca

Na današnji dan, 1988. godine, u Sarajevu je preminuo Rejhan Demirdžić, legendarni glumac. Poznat kao Uzeir iz popularnog dvojca “Momo i Uzeir”, zajedno sa Rudi Alvađem, postao je simbol komičnog stvaralaštva u Bosni i Hercegovini.

Izvanredna karijera i nasljeđe

Rejhan Demirdžić realizirao je brojne uloge u pozorištu, filmu i na televiziji. Jedna od najznačajnijih uloga bila je u kultnoj seriji “Karađoz”, gdje je igrao Husametin-bega, govoreći arhaičnim bosanskim jezikom.

Rođen 2. januara 1927. godine u Sarajevu, Demirdžić je svoj prvi nastup imao 1943. godine u Narodnom pozorištu. Tokom svoje karijere, nastupao je u pozorištima u Srbiji, ali se 1955. godine vratio u Sarajevo, gdje je ostavio dubok trag.

Filmovi i serije

Njegov rad uključuje mnoge popularne filmove kao što su “Vratiću se”, “Derviš i smrt” i “Sarajevski atentat”. Također je sudjelovao u serijama kao što su “Porobdžije” i “Tale”.

Demirdžić znao je utjeloviti različite likove, od mangupa do uglednika, zadržavajući svoj prepoznatljiv pečat duhovitosti.

Zauvijek u sjećanju

Rejhan Demirdžić će zauvijek ostati u sjećanju bh. publike kao jedan od najvećih umjetnika. Njegova ostavština živi kroz radove koji su i dalje inspiracija mnogim generacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -