Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBojana Jolović nova članica VSTV-a, preuzima dužnost u novembru

Bojana Jolović nova članica VSTV-a, preuzima dužnost u novembru

Bojana Jolović izabrana za članicu VSTV-a

Bojana Jolović, istaknuta tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine, nova je članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Izbor je potvrđen za “Avaz”, a Jolović je dobila najviše glasova među četiri kandidata. Na toj će poziciji zamijeniti Biljanu Simeunović, a dužnost preuzima u novembru.

Karijera Bojane Jolović

Jolović je rođena 24. maja 1982. godine u Sokocu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu 2006. godine. Nakon toga, položila je pravosudni ispit 2009. godine u Sarajevu.

Njena karijera započela je u pravnoj službi osiguravajućeg društva, gdje je radila kao pravni zastupnik. Od 2011. do 2015. godine bila je odvjetnički stručni saradnik u Sarajevu. Godine 2015. imenovana je za tužitelja Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Rad u Tužilaštvu BiH

Jolović je u Tužilaštvu BiH započela rad 2020. godine. Tokom pet godina aktivno je obavljala funkciju zamjenika šefa Odjela za gospodarski kriminal i korupciju. Njena ekspertiza posebno dolazi do izražaja kroz vođenje istraga, uključujući slučaj suspendovanog predsjednika Suda BiH, Ranka Debevca.

Značajna uloga u pravdi

Nova članica VSTV-a, Bojana Jolović, ostavlja snažan trag u pravosudnom sistemu Bosne i Hercegovine. Njena posvećenost pravdi i profesionalizmu doprinosi jačanju institucija u zemlji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -