Petak, 20 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježena 32. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Obilježena 32. godišnjica zločina na Korićanskim stijenama

Tragična godišnjica

Danas se obilježava 32. godišnjica stravičnog zločina na Korićanskim stijenama. Ovaj zločin dogodio se 21. augusta 1992. godine na planini Vlašić. Tada su strijeljana 224 logoraša bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Organizatori obilježavanja

Obilježavanje počinje u 10 sati. Među organizatorima su članice Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Regionalni Savez udruženja logoraša regije Banja Luka i mnoge druge. Ova godišnjica je važna za sve pogođene porodice i zajednice.

Svjedočanstva preživjelih

Strijeljanje su preživjeli samo 12 osoba. Njihova svjedočanstva bila su ključna za pravdu. Doprinosili su procesima protiv počinilaca, koji su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Osuđeni zločinci

Za zločin na Korićanskim stijenama, pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su različiti zločinci. Kazne su se kretale od osam do 23 godine zatvora. Među njima su Darko Mrđa, sa 17 godina zatvora, i Zoran Babić, koji je osuđen na 22 godine.

Poruke sjećanja

Obilježavanje ovog tragičnog događaja služi održavanju sjećanja na sve žrtve. Važno je da se zločini ne zaborave i da se pravda zadovolji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -