Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHIzmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine: Novi prijedlozi na stolu

Izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine: Novi prijedlozi na stolu

Prijedlozi za dopunu Izbornog zakona

Najnoviji prijedlozi za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trenutno izazivaju veliku pažnju. Ove tačke, posebno tačke 3. i 4., odnose se na prava građana i zastupljenost manjina.

Prijedlog Kluba SDA

Zastupnici iz Kluba SDA, među kojima su Amor Mašović, Safet Kešo i drugi, podnijeli su prvi prijedlog. Ovaj prijedlog omogućava građanima koji su 1991. godine bili prijavljeni u jednoj općini, a sada žive u drugoj, da izaberu u kojoj općini će glasati.

Oni vjeruju da će ova promjena povećati participaciju građana u izborima. Ovo je posebno relevantno dok se čeka puna primjena Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma o održivom povratku.

Predlog Šemsudina Mehmedovića

Drugi prijedlog dolazi od Šemsudina Mehmedovića, predsjednika stranke Naprijed. On predlaže da svaki sastav gradskog ili općinskog vijeća ima obaveznu zastupljenost svih etničkih grupa.

Prema njegovim riječima, u svakom vijeću bi trebalo biti po jedan član Bošnjak, Srbin, Hrvat i pripadnik Ostalih. Ovaj prijedlog bi bio primjenjiv na Skupštinu Brčko Distrikta.

Rasprava o međunarodnim sporazumima

Pored predloženih izmjena zakona, državni parlamentarci će raspravljati i o različitim izvještajima. Također, razmotrit će se i davanje saglasnosti za tri međunarodna sporazuma.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -