Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHCIK BiH izrekla nove kazne političkim strankama zbog prekršaja

CIK BiH izrekla nove kazne političkim strankama zbog prekršaja

Političke stranke suočene s novim sankcijama

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) donijela je odluku o kaznama za tri političke stranke. Ove kazne uslijedile su nakon ponovljenih prekršaja u vezi s preuranjenom izbornom kampanjom. Stranke koje su kažnjene su SNSD, DEMOS i SDS.

Visina kazni za političke stranke

Prema saopćenju CIK-a, SNSD je kažnjen s 12.000 KM, DEMOS s 10.000 KM, a SDS s 8.000 KM. Ove stranke su ranije bile upozorene na obavezu uklanjanja spornih objava, ali nisu reagovale na prethodne sankcije.

Prijave protiv DEMOS-a

Centar civilnih inicijativa (CCI) prijavio je DEMOS zbog objava na Facebooku koje su se smatrale preuranjenom izbornom kampanjom. U prijavi su navedeni Viktor Čubrilović i Svetlana Ignjić kao odgovorni za te objave.

Izvršenje odluke

CIK je naložio DEMOS-u da ukloni sporne objave koje su uzrokovale kaznu. S obzirom na to da stranka nije reagovala ni na prethodne kazne, izrečena kazna od 10.000 KM postala je neizbježna.

Poruke CIK-a

Ovaj potez CIK-a naglašava važnost pridržavanja izbornih propisa i pravila kampanje. Političke stranke su obavezne da se ponašaju odgovorno tokom izbornog procesa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -