Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHMladi ljekar Faruk Gutić iz Banovića dobio specijalno priznanje u Beču

Mladi ljekar Faruk Gutić iz Banovića dobio specijalno priznanje u Beču

Faruk Gutić, mladi ljekar iz Banovića, dobitnik je specijalnog priznanja na kongresu Evropske akademije za neurologiju u Beču. Ovo priznanje označava krunu karijere ovog talentiranog medicinskog stručnjaka. U razgovoru za Avaz, Gutić je podijelio svoje iskustvo i opisao život koji živi “u tri kantona”.

Posao kao stil života

Za Gutića, posao nije samo profesija; on ga opisuje kao stil života. Smatra da ljekari trebaju biti stubovi društva, a njihova uloga nadmašuje medicinsku praksu. “Treba da budemo društveni pokretači i reformisti”, rekao je Gutić, dodajući da je važan glas pacijenata.

Društvene mreže kao platforma za komunikaciju

Kao inovativan pristup, doktor Gutić je pokrenuo online platformu na kojoj dijeli savjete o aktuelnim temama. Njegova Facebook stranica pruža prostor za raspravu o pitanjima poput vakcinacije i obrazovanja djece. “Zadovoljan sam reakcijom pacijenata”, istakao je Gutić.

Izazovi zdravstvenog sistema u BiH

Osim uspjeha, Gutić izražava zabrinutost zbog zdravstvenog sistema u Bosni i Hercegovini. Smatra da je neophodno povezati razdvojene sisteme i smanjiti administrative prepreke. “Pacijenti gube dragocjeno vrijeme zbog komplikacija u sistemu”, upozorio je Gutić.

Odlasci mladih ljekara

Gutić smatra da osnovni razlog odlaska mladih ljekara nije financijske prirode, već nedovoljna edukacija i specijalizacije. “Ako želimo specijaliste, moramo planirati ranije”, naglasio je. Također je podijelio emotivna iskustva koja donosi njegov poziv, posebno gubitak pacijenata.

U budućnosti, Gutić se vidi u neurologiji, uz podršku porodice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -