Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHAlarmantno stanje u vodosnabdijevanju Tuzle zbog suše

Alarmantno stanje u vodosnabdijevanju Tuzle zbog suše

Sušni period koji traje već neko vrijeme uzrokovao je ozbiljne probleme s vodosnabdijevanjem u Tuzli. Građani su primijetili smanjen pristup vodi kroz javnu vodovodnu mrežu. Situacija je postala alarmantna u posljednjih nekoliko dana, a posljedica su prigušenja i kvarovi na mreži.

Kvar u fabrici vode Cerik dodatno pogoršao situaciju

Proteknog vikenda dogodio se kvar u fabrici vode Cerik, što je dodatno pogoršalo već kritično stanje. Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, istaknuo je da nadležni poduzimaju sve potrebne mjere kako bi prevazišli trenutnu situaciju.

Kapacitet vodoopskrbe ispod potrebnog nivoa

U normalnim uslovima, Tuzla je imala kapacitet vodosnabdijevanja od 535 litara po sekundi iz tri izvorišta: Stupari, Toplica i Sprečko polje. Međutim, trenutno su dostupne samo 310 litara, što predstavlja 60 posto potrebne količine vode za građane.

Apel na štednju vode

Vremenska prognoza ne obećava poboljšanje, s obzirom na najave sušnog perioda do kraja septembra. Gradonačelnik je apelovao na građane da vode trebaju koristiti isključivo za osnovne potrebe kao što su priprema hrane, piće i sanitarne potrebe. Upotreba vode za nebitne aktivnosti, poput pranja automobila ili zalijevanja trave, trebala bi biti smanjena kako bi se sačuvale zalihe.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -