Četvrtak, 19 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHProslava 110. rođendana Ajke Lokmić: Životna priča stogodišnjakinje iz Sumbuluše

Proslava 110. rođendana Ajke Lokmić: Životna priča stogodišnjakinje iz Sumbuluše

Životna priča Ajke Lokmić

Ajka Lokmić, jedinstvena stogodišnjakinja iz Sumbuluše u Općini Stari Grad, proslavila je svoj 110. rođendan. Rođena 1914. godine u Bosanskom Šamcu, Ajka je preživjela brojne izazove. Kao mala, ostala je siroče i došla je živjeti kod svoje rodbine u Sarajevu.

Obiteljski život i porodične vrijednosti

Nakon udaje za Nuriju Lokmića, preselila se u porodičnu kuću u ulici Mejlijina. U tom domu, Ajka je zajedno s Nurijom odgajala četvero djece. “Imali smo lijep život”, izjavila je ona. Iako je Nurija preminuo prije 40 godina, Ajka je nastavila čuvati porodične vrijednosti.

Moto i filozofija života

Njen životni moto bio je da se ništa ne ostavlja za sutra, ako se može uraditi danas. Ajka je svakodnevno imala aktivan život, odgajajući djecu, čisteći dom i radeći u bašti. “Borila sam se i radila da imamo sve što nam je potrebno”, dodala je.

Proslava rođendana i poruke za buduće generacije

Na proslavu 110. rođendana došao je i načelnik Irfan Čengić. Ajka je ostavila snažnu poruku za mlade generacije: “Nek se desi bilo šta, ali ja svog mindera i rahatluka ne dam.” Ova izreka odražava njenu snagu i posvećenost životu u zajednici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -